Інформація для біженців: поширені питання про тимчасовий захист в Румунії

Що таке тимчасовий захист?

Тимчасовий захист є винятковим заходом Європейського Союзу, спрямованим на забезпечення негайного та тимчасового захисту людей, які рятуються від конфлікту в Україні. Тимчасовий захист надає певні права, включаючи посвідку на проживання, доступ до ринку праці, послуг охорони здоров’я та освіти для дітей. Реєстрація тимчасового захисту – це проста та коротка процедура.

Оформити тимчасовий захист можна в одній з імміграційних структур Генеральної інспекції з питань імміграції Румунії (рум.: «InspectoratulGeneralpentruImigrări»). Список структур доступний тут і тут.

Що таке міжнародний захист?

Ви можете потребувати міжнародного захисту, якщо побоюєтеся переслідування за ознакою раси, релігії, національності, політичної думки або членства в певній соціальній групі, тортур, нелюдського або принизливого ставлення чи покарання, або збройного конфлікту у Вашій країні чи регіоні походження. У будь-якій з цих ситуацій ви можете подати заяву про надання притулку і отримати безкоштовну та конкретну інформацію, допомогу та консультації. Детальну інформацію про процедуру надання притулку в Румунії можна знайти на веб-сайті Генеральної інспекції з питань імміграції румунською та англійською мовами. Ви також можете ознайомитися з брошурою, доступною 11-ма мовами тут.

Процедура надання притулку є більш комплексною, містить кілька процесуальних кроків, передбачає індивідуальний аналіз вашої справи та часто вимагає тривалого розгляду. Під час процедури надання притулку ви зобов’язані здати проїзні документи і не залишати територію Румунії.

Заяви про надання притулку обробляються лише в регіональних центрах процедур та розміщення шукачів притулку в Бухаресті, Джурджу, Галаці, Редеуці, Сомкута Маре та Тімішоарі. Список центрів доступний тут і тут.

Хто може користуватися тимчасовим захистом в Румунії?

Наступні категорії осіб можуть користуватися тимчасовим захистом в Румунії:

  • громадяни України, які проживали в Україні до 24.02.2022 року, незалежно від того, коли вони виїхали з України, а також члени їхніх сімей;
  • негромадяни України (громадяни третіх країн) або особи без громадянства, які користувалися міжнародним захистом або еквівалентним національним захистом в Україні до 24.02.2022 року, а також члени їхніх сімей;
  • негромадяни України (громадяни третіх країн) або особи без громадянства, які підтверджують, що мають законне місце проживання в Україні на підставі дійсної посвідки на постійне проживання, виданої відповідно до законодавства України, і не можуть повернутися до своєї країни або регіону походження на безпечних та тривалих умовах.

Членами сім’ї, незалежно від національності, є:

– чоловік або дружина (у законному шлюбі);

– неповнолітні та неодружені діти, народжені в шлюбі чи поза шлюбом, або усиновлені;

– інші близькі родичі, які проживали разом у складі сім’ї, коли відбулися події, що призвели до масового напливу переміщених осіб, і які в той час повністю або головним чином залежали від особи, що користується тимчасовим захистом.

Кожна держава-член Європейського Союзу може прийняти рішення про надання тимчасового захисту на своїй території додатковим категоріям осіб (наприклад, неодруженому партнеру в стабільних стосунках, відповідно до національного законодавства). У Румунії тимчасовий захист також надається громадянам України, які проживали в Україні та виїхали з України до 24 лютого 2022 року, а також членам їхніх сімей.

Завжди треба перевіряти, чи має право категорія, до якої ви належите, на тимчасовий захист у країні, де ви перебуваєте або до якої хочете подорожувати.

Чи можу я обирати, в якій країні користуватися тимчасовим захистом?

Громадяни України, які мають біометричний паспорт, та громадяни третіх країн, звільнені від обов’язку мати короткострокову візу для в’їзду до Європейського Союзу, мають право вільно пересуватися в межах Європейського Союзу протягом максимального періоду в 90 днів після в’їзду на його територію. Виходячи з цього, ви можете обрати державу-члена Європейського Союзу, в якій хочете користуватися конкретними правами, пов’язаними з тимчасовим захистом, і приєднатися до членів вашої родини та друзів у тій державі-члені, в якій вони перебувають.

Якщо ви походите з третьої країни (не з України), вам потрібно дізнатися, чи є ваша країна походження в списку третіх країн, громадяни яких звільнені від візових вимог.

Проте варто перевіряти, чи має право категорія, до якої ви належите, користуватися тимчасовим захистом у цій державі-члені. Наприклад, громадяни України, які виїхали з України до 24 лютого 2022 року, зможуть користуватися тимчасовим захистом не в усіх державах-членах Європейського Союзу.

Цю інформацію, а також вимоги щодо подорожей, можна перевірити на сайті Європейської комісії у розділі «Інформація для людей, які рятуються від війни в Україні» (доступний усіма мовами ЄС, а також українською та російською).

Чи можу я користуватися конкретними правами, пов’язаними з тимчасовим захистом, у декількох країнах ЄС одночасно?

Ви не можете одночасно користуватися конкретними правами, пов’язаними з тимчасовим захистом, у більш ніж одній країні.

Держава-член, в якій ви хочете користуватися конкретними правами, пов’язаними з тимчасовим захистом, видасть вам посвідку на проживання для доступу до цих прав. Після того, як держава-член видасть вам цю посвідку, ви матимете право подорожувати до інших держав-членів Європейського Союзу 90 днів протягом 180 днів, за умови виконання вимог до подорожі. Таким чином, якщо пізніше ви зареєструєтеся в якості набувача тимчасового захисту в іншій державі-члені, ви більше не користуватиметеся правами в державі, яка видала вашу попередню посвідку на проживання.

Якщо ви хочете користуватися тимчасовим захистом в Румунії та отримати посвідку на проживання в Румунії, вам необхідно звернутися до Генеральної інспекції з питань імміграції. Якщо вам видали посвідку на проживання для набувачів тимчасового захисту в Румунії, ви користуватиметеся конкретними правами, пов’язаними з тимчасовим захистом тільки в Румунії.

Додаткову інформацію про тимчасовий захист в інших державах-членах Європейського Союзу та контактні дані національних органів влади можна знайти на веб-сайті Європейської комісії у розділі «Інформація для людей, які рятуються від війни в Україні» (доступний усіма мовами ЄС, а також українською та російською).

Як надається тимчасовий захист в Румунії?

Тимчасовий захист надається Генеральною інспекцією з питань імміграції категоріям осіб, зазначених у розділі «Хто може користуватися тимчасовим захистом в Румунії?». Ви можете зареєструватися в якості набувача тимчасового захисту в Румунії в будь-якій з імміграційних структур Генеральної інспекції з питань імміграції (управлінні, службі, відомстві з питань імміграції або Регіональному центрі процедур та розміщення шукачів притулку). Список структур можна знайти тут або тут.

Негромадяни України (громадяни третіх країн) та особи без громадянства, які підтверджують, що мають законне місце проживання в Україні на підставі посвідки на постійне проживання, виданої відповідно до законодавства України, і не можуть повернутися до своєї країни або регіону походження на безпечних та тривалих умовах, можуть зареєструватися в будь-якому управлінні, службі, відомстві з питань імміграції.

Чи є термін, до якого я можу зареєструватися в якості набувача тимчасового захисту?

Якщо ви в’їхали в Румунію з будь-якими документами, ви можете легально перебувати на території цієї держави до 90 днів, навіть якщо ви не реєструєтеся в якості набувача тимчасового захисту.

Ви можете зареєструватися в цій якості в Румунії протягом усього терміну дії тимчасового захисту (див. «Як довго триває тимчасовий захист?»). Ми рекомендуємо зареєструватися якомога швидше, щоб ви могли користуватися конкретними правами, пов’язаними з тимчасовим захистом в Румунії.

Які кроки для реєстрації в якості набувача тимчасового захисту в Румунії?

Реєстрація в якості набувача тимчасового захисту в Румунії – це проста процедура, що виконується Генеральною інспекцією з питань імміграції.

Під час вашого візиту до органів влади ви пройдете наступні кроки:

  • підпишете форму згоди на обробку персональних даних;
  • зробите копії особистих документів;
  • ваші особисті документи перевірять;
  • вас сфотографують;
  • зареєструють такі ваші персональні дані: прізвище та ім’я, дату народження, громадянство, стать, ідентифікаційну інформацію, цивільний статус, сімейну ситуацію, сімейні зв’язки, адресу в Румунії (якщо вона відома);
  • ви отримаєте посвідку на проживання в Румунії з персональним цифровим кодом (рум.: «cod numerical personal, CNP»).

Не треба пред’являти підтвердження адреси, де ви перебуваєте в Румунії, якщо це неможливо. Дивіться питання «Які зобов’язання я маю як набувач тимчасового захисту?».

Кожна людина, яка має зареєструватися, повинна бути присутня для фотографування. Діти мають бути присутніми для ідентифікації, фотографування та реєстрації.

Які документи потрібно пред’явити під час реєстрації?

Відповідними документами для реєстрації в якості набувача тимчасового захисту, залежно від ситуації, є наступні:

  • документи, що посвідчують особу (посвідчення особи, водійське посвідчення, проїзний документ або будь-який інший автентичний документ з фотографією);
  • документи, що підтверджують статус особи в Україні (наприклад, посвідка на постійне проживання, документ, виданий набувачам міжнародного захисту і т. д.);
  • документи, що підтверджують родинні зв’язки (наприклад, сімейна карта, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб і т. д.).

Як неповнолітній особі без батьківського супроводу зареєструватися в якості набувача тимчасового захисту?

Кожна особа у віці до 18 років вважається дитиною (неповнолітньою). Неповнолітня особа без супроводу – це неповнолітня особа, що прибула до Румунії без батьків або іншого законного представника, який офіційними документами може довести, що неповнолітня особа була довірена йому відповідно до закону. Якщо неповнолітня особа прибула до Румунії з дорослими родичами (наприклад, бабусею та дідусем, тіткою, дядьком і т. д.), які не можуть підтвердити офіційними документами, що вона була довірена їм згідно із законодавством, така неповнолітня особа вважатиметься особою без супроводу.

Неповнолітні особи без супроводу мають право на особливий захист від румунської держави, включаючи право на законного представника, призначеного Головним управлінням соціальної допомоги та захисту дітей (рум.: «Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, DGASPC»).

Генеральна інспекція з питань імміграції може зареєструвати неповнолітню особу без супроводу тільки в присутності її законного представника. Генеральна інспекція з питань імміграції просить Головне управління соціальної допомоги та захисту дітей призначити неповнолітній особі законного представника, якщо він ще не призначений. З цією метою Генеральна інспекція з питань імміграції збирає персональні та контактні дані неповнолітньої особи та передає їх Головному управлінню соціальної допомоги та захисту дітей.

Неповнолітня особа без супроводу буде зареєстрована в якості набувача тимчасового захисту тільки після призначення зустрічі і в присутності законного представника, який підпише всі документи.

Який документ я отримаю як набувач тимчасового захисту?

Генеральна інспекція з питань імміграції видає набувачам тимчасового захисту посвідку на проживання на території Румунії та присвоює персональний ідентифікаційний номер (рум.: «Сodnumericalpersonal, CNP»). Посвідка на проживання та персональний цифровий код пред’являтимуться у взаємодії з румунською владою для того, щоб користуватися конкретними правами, пов’язаними з тимчасовим захистом.

Залишити коментар